Livio heeft de ambitie om in de regio en in de diverse samenwerkingsketens een actieve rol in te nemen, waarbij deze dan met name ten dienste staat van de verbinding tussen de partijen. Met als doel samen te zorgen voor een optimale (zorg)afstemming rond de cliënt. Lees hieronder wat in 2022 middels diverse samenwerkingen is gerealiseerd.
Zorgschakel Enschede
Livio is net als in 2020 voorzitter en penvoerder van de coöperatie Zorgschakel Enschede (ZSE), waarin naast Livio ook de zorgaanbieders Liberein, De Posten en Zorggroep Manna deelnemen. Dit vanuit het doel om in samenwerking zowel de hoogwaardige kwaliteit als de continuïteit van specialistische (thuis)zorg voor cliënten te garanderen.
Vier specialistische teams
Binnen ZSE wordt gebruik gemaakt van gezamenlijke capaciteit op het gebied van specialistische zorg. Daardoor kunnen vier gespecialiseerde teams hun kennis en kunde breder inzetten dan slechts binnen de eigen organisatie. Dit betreft de zorg aan cliënten inzake de nachtzorg, wondzorg en gespecialiseerde verpleegkundige handelingen/medisch technisch handelen. De frontoffice van de Zorgschakel zorgt voor 7×24 uurs toeleiding van cliënten naar de voor hun best passende plek van vervolgzorg. De teams tellen samen ruim veertig medewerkers en verlenen zorg aan ruim 4000 cliënten binnen de vier ZSE-organisaties, maar ook aan ruim 20 andere zorgorganisaties.
Samen innoveren
Ook de inhoudelijke (door)ontwikkeling van de Zorgschakel gebeurt binnen de coöperatie, waarbij het bestuur en het management van de vier aangesloten organisaties een actieve bijdrage leveren aan de strategische en beleidsmatige ontwikkeling van de Zorgschakel.
Samenwerking zorgtechnologie
In 2022 is de gezamenlijke visie vastgesteld, waarin zorgtechnologie als voorliggend en ondersteunend in de zorg wordt ingezet. In 2023 zal er gezamenlijk nog verder ingezet worden op de gekozen zorgtechnologie.
Resultaten 2022
Ook in het jaar 2022 heeft de manager ZSE weer een coördinerende en verbindende rol gespeeld. Een overzicht van alle onderwerpen waar door Zorgschakel Enschede in 2022 aan is gewerkt bekijk je in de ZSE infographic van 2022. Deze kun je hier inzien.
Voor meer informatie over de Zorgschakel Enschede zie website www.zorgschakelenschede.nl of bekijk het jaaroverzicht 2021.
Technologie & Zorg Academie
Livio heeft een goede relatie met de Technologie & Zorg Academie (TZA). De TZA begeleidt bij bewustwording, acceptatie en implementatie van zorgtechnologie in de praktijk. Een thema dat binnen Livio een belangrijke rol speelt. Vanuit Livio zijn we aangesloten bij diverse netwerken vanuit de TZA, enerzijds om mee te denken over de richting waarin de TZA moet ontwikkelen en anderzijds om waar het kan kennis te delen en gezamenlijk op te trekken in thema’s rondom de inzet van technologie
Vanuit de TZA scholingen zijn georganiseerd, die door de zorgmedewerkers van Livio goed zijn bezocht. Een groot aantal zorgmedewerkers hebben deelgenomen aan de twee basisscholingen rondom de inzet van zorgtechnologie. Daarnaast heeft de TZA 5 van onze (wijk)verpleegkundigen geschoold tot tech-ambassadeur.
Kortom, de mogelijkheden die de TZA te bieden heeft worden door Livio goed benut.
Medisch samenwerkingsmodel (ZSE)
Om tijdig te kunnen inspelen op de krapte op de arbeidsmarkt is, in samenwerking met partners van Zorgschakel Enschede, het medisch samenwerkingsmodel herijkt. De kern van de verandering is dat de verpleegkundig specialist (VS) zich kan door ontwikkelen tot regiebehandelaar waardoor de span of care van het model gemaximaliseerd is. De verdere uitrol van het medisch samenwerkingsmodel loopt nog door in 2023. Daarnaast worden er gezamenlijk ontmoetingen en referaten georganiseerd en wordt er een centraal aanmeldpunt ingericht voor consultvragen aan de Specialist Ouderengeneeskunde voor de eerste lijn.
Zorgpad Observatie (ZSE)
De juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek
Voor huisartsen en artsen op de spoedeisende hulp (SEH) is het vaak niet eenvoudig om de juiste vervolgzorg in te schatten voor een kwetsbare oudere in een crisissituatie. Hierdoor kunnen zij op een verkeerde plek terechtkomen of opgenomen worden in het ziekenhuis, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.
De pilot Zorgpad Observatie (2020-2023) wordt vormgegeven door de Zorgschakel Enschede (Livio, De Posten, Liberein, Manna), de huisartsen (LHV, THOON), Medisch Spectrum Twente (MST) en zorgverzekeraar Menzis. De resultaten van de pilot laten ook in 2022 zien dat door de inzet van het observatiebed een groot deel (79%) van de kwetsbare ouderen direct op de plek komt waar ze het beste geholpen kunnen worden.
Ook in 2023 krijgt de pilot een vervolg.
Pilot wijkgericht werken (ZSE)
In Zorgschakel verband heeft Livio in 2021 samen met de drie andere deelnemende organisaties het gezamenlijke (en ook landelijke) vraagstuk in de wijkverpleging opgepakt. Dit vanuit de visie dat bij een toenemende (complexe) zorgvraag en minder beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel goede zorg voor thuiswonende cliënten een gezamenlijke zorg en verantwoordelijkheid is. Waarin de cliënt als wijkbewoner écht centraal staat, waar bereikbare en herkenbare wijkverpleging beschikbaar is, waar plek is voor preventie en voor het ontlasten van de verwijzers/huisartsen. Vanuit de Subsidieaanvraag Ondersteuning Wijkverpleging (SOW) is subsidie toegekend voor het uitvoeren van twee pilots.
Start pilots Enschede Centrum en Enschede Zuid
Na een zorgvuldige voorbereiding zijn in 2022 zijn de twee pilots van start gegaan. In de pilot Enschede Centrum en Enschede Zuid wordt gezamenlijk gewerkt aan het realiseren van van efficiënte routes, coördinatie van aanmelding voor wijkverpleging en een integraal wijkteam samen met wijkverpleging, huisarts(ondersteuners) en wijkconsulenten.
Het project loopt door in 2023. Meer informatie en resultaten vind je hier.
Twentse crisisregeling (ZSE)
Bij acute zorgproblemen van thuiswonenden ouderen is snel ingrijpen noodzakelijk om een onveilige situatie te voorkomen. Per 1 april 2022 is daarom de Twentse crisisregeling gestart. Met deze regeling wordt door de betrokken organisaties (VVT en GGZ) op eenduidige wijze invulling gegeven aan de verantwoordelijkheid om de acute Wlz zorg (PG-crisis en somatische crisis) in gezamenlijkheid te organiseren. Front office Zorgschakel Enschede en Alerta zijn hiervoor de coördinatiefaciliteit en kennen de opnamemogelijkheden bij de samenwerkende VVT- organisaties in Twente.
Livio beschikt over vier PG-crisisbedden en twee somatische crisisbedden waar in acute situaties ouderen kunnen worden geplaatst.
Aandacht voor de arbeidsmarkt (ZSE)
Arbeidsmarktvraagstuk
In 2022 is door Livio in samenwerking met de overige partners van Zorgschakel Enschede gezamenlijk een eerste uitvoering gegeven aan het Employability Centre. Opleiden is het nieuwe werven. Er is gestart met een gezamenlijke voorschakelklas, waarin deelnemers in korte tijd ervaring opdoen met het werken in de zorg en zich kunnen laten omscholen.
In 2023 wordt nog verder ingezet op het (versneld) opleiden om zo potentiële nieuwe doelgroepen medewerkers klaar te maken voor de zorg, zoals opleidingsplekken voor buitenlandse studenten die direct inzetbaar zijn als 3-IG voor de komende 4 jaar.
Daarnaast is er aandacht voor het behouden van professionals in de zorg (nieuw en bestaand) en het binden van ZZP-ers door hen bijvoorbeeld ‘in dienst’ te nemen en qua inzet te verdelen over de verschillende organisaties van Zorgschakel Enschede. Hierbij kan de flex app als tool ondersteunen.