Gekwalificeerde medewerkers

Livio wil graag een aansprekende en uitstekende werkgever zijn. Ook in 2022 hebben we hier met elkaar de schouders onder gezet.

Om dit te realiseren zet Livio in op de ontwikkeling en uitvoering van diverse onderdelen van het strategisch HR-beleid. Hieronder leest u welke onderdelen dit betreft.

Livio Academie

Opleiden is het nieuwe werven 

Livio vindt het opleiden van medewerkers van cruciaal belang en zet zich hier dan ook volledig voor in.  We zien in toenemende mate dat opleiden een belangrijk argument is voor (toekomstige) professionals om de overstap te maken naar de zorg. De Livio Academie speelt een grote rol binnen de afdeling HR van Livio.

Vanuit de Livio Academie vindt de organisatie, planning en begeleiding van circa 600 studenten per schooljaar plaats. Dit is vanuit verschillende voltijd- en deeltijdopleidingen vanuit VMBO, MBO, HBO en de Universiteiten.

Naast deze begeleiding onderstaand een aantal leer – en ontwikkeltrajecten waar de academie zich in 2022 specifiek op heeft gericht:

Samenwerken in de regio

 

Samenwerken in de regio

Het belang van participatie binnen diverse regionale netwerken en projecten is steeds meer zichtbaar. Ook in 2022 is er nauw samengewerkt met de partners van de Zorgschakel Enschede (ZSE) en is deelgenomen aan regionale projecten met onderwijspartners en collega instellingen op het gebied van leren en ontwikkelen van studenten en professionals. Voorbeelden hiervan zijn o.a. de cursus werkbegeleiding, ontwikkeling van e-learningsmodule verzuim o.b.v. Falke en Verbaan methodiek.

Daarnaast hebben er voorbereidingen plaatsgevonden voor een opleidingstraject samen met Liberein en Educared als opleider waarbij de opleider op de werkvloer schoolt en begeleidt waardoor de druk van werkbegeleiders wordt verminderd en het werkplekleren echt centraal staat. Dit traject start in januari 2023 met 9 personen vanuit Livio.

Methodisch werken

 

Methodisch werken

Een lange periode is er onvoldoende aandacht geweest voor het methodisch werken en rapporteren vanuit het ECD. Daarom is hiervoor een e-learing ontwikkeld gekoppeld aan een fysieke training. Hier is veelvuldig gebruik van gemaakt. Voor de komst van het nieuwe ECD in 2023 is dit methodisch werken essentieel.

Werkbegeleiding

 

Professionele werkbegeleiding

Gezien de veranderingen in het onderwijs maar ook de wisselingen in de teams was er ook dit jaar weer veel behoefte aan de training werkbegeleiding om studenten optimaal te kunnen coachen/begeleiden in zijn of haar ontwikkeling.

Digivaardigheid medewerkers

 

Digivaardigheid medewerkers

In navolging van 2021 is er ook dit jaar veel aandacht geweest voor de digitale vaardigheden van de zorgprofessionals. De digicoaches zijn op locatie geweest om zoveel mogelijk in te kunnen springen op de individuele vragen.

Studenten (voltijd/deeltijd)

 

Studenten (voltijd/deeltijd)

Ondanks de arbeidsmarkt problematiek blijft er grote belangstelling voor het volgen van deeltijdopleidingen gericht op functies zoals Medewerker Mooie Dag, Verzorgende IG en Verpleegkundige B. Mede door de grote hoeveelheid aan openstaande vacatures bij Livio werden er in 2022 meer medewerkers opgeleid dan aanvankelijk begroot.  Doordat het onderwijs zich in toenemende mate richt op het individu is het mogelijk om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de voorkennis en ervaring van de student. Daarnaast zien we door de nieuwe afspraken in de CAO dat het financieel aantrekkelijker wordt om vanuit een baan in een andere sector de overstap te maken naar de zorg.

Pilot kennisapp

 

Pilot kennisapp

Een groep van ongeveer 20 personen heeft een eerste pilot gedaan met een kennisapp. Een vorm van micro-learning waarbij in korte tijd een vakinhoudelijk onderwerp onder de aandacht wordt gebracht en waarbij de transfer naar de dagelijkse uitvoering wordt gemaakt. De uitkomst was dat deze vorm ook aansluit bij hoe onze zorgprofessionals willen leren. Dit zal zeker een vervolg krijgen.

Nieuw functiehuis

Livio wil graag een aansprekende en uitstekende werkgever zijn, met aantrekkelijke en toekomstgerichte functies. Omdat het oude functiehuis van Livio gedateerd en niet overzichtelijk meer was, zijn we gestart met het nieuwe functiehuis.   

De basis is een duidelijke functiematrix met duidelijk omschreven functies. De functiematrix is opgedeeld in verschillende clusters en functiefamilies, waardoor de samenhang tussen de verschillende functies in een cluster duidelijker en overzichtelijker is. Ook loopbaanpaden zijn nu meer inzichtelijk. Door het indelen in functiefamilies is er ook meer duidelijkheid in de verwachtingen en verantwoordelijkheden van de verschillende functies onderling. Nieuw in de zorg zijn de functies van Helpende, Helpende Plus, Gespecialiseerd Verzorgende en Wijkverpleegkundige. 

In de look en feel van de functiebeschrijvingen hebben we ervoor gekozen om de functiebeschrijvingen een volledig nieuwe vormgeving te geven. Ze sluiten nu aan bij onze visie Zelf&Zorg en hebben een veel meer aansprekende vormgeving. Iets waar we ons mee kunnen onderscheiden in de huidige arbeidsmarkt.

Een warme landing (onboarding)

Om nieuwe medewerkers een warme landing te geven binnen onze organisatie zijn er in 2022 verschillende instrumenten en activiteiten ontwikkeld en geïmplementeerd: 

  • Er is meer persoonlijk contact met sollicitanten. Daarnaast krijgen nieuwe medewerkers een persoonlijk arbeidsvoorwaardengesprek waarbij zij een leuke Livio goodiebag ontvangen. 
  • Nieuwe medewerkers ontvangen voor de eerste werkdag een kaart met succeswens.   
  • Nieuwe medewerkers worden ingewerkt middels een buddysysteem. 
  • De eerste werkdag start niet direct met meelopen met een route, maar start tijdens de koffiepauze van het team zodat er een warme eerste kennismaking kan plaatsvinden.    
  • Er wordt rekening gehouden met 20 uur inwerktijd per nieuwe medewerker wat ook als zodanig geschreven mag worden.    
  • Nieuwe medewerkers hebben een landingsgesprek met P&O om te horen hoe hij/zij is geland.   
  • Er is een leerlijn in Pynter met activiteiten voor de eerste dag, eerste week en eerste maand;  
  • Er zijn instructievideo’s gemaakt over de systemen waarmee binnen Livio wordt gewerkt.   
  • Nieuwe medewerkers krijgen een checklist met activiteiten die zij kunnen afvinken.    
  • Er worden welkomstbijeenkomsten georganiseerd voor nieuwe medewerkers waarin zij nader kennismaken met Livio.     

ICT en facilitair zijn nog bezig met het optimaliseren van het proces rondom het verstrekken van middelen en het toekennen van autorisaties. Denk hierbij aan uitgifte van laptop, telefoon, kleding en tag.   

In 2023 worden bovenstaande activiteiten geëvalueerd en aangevuld of aangepast worden indien nodig.

Vitaal Livio

Een gezonde en veilige werkomgeving
Livio vindt het belangrijk dat medewerkers gezond en met plezier hun werk kunnen doen. Daarom is er veel aandacht voor een gezonde, veilige werkomgeving met aandacht voor de persoonlijke situatie van iedereen.  

Verzuim

 
Aandacht voor verzuim
In 2022 is er extra aandacht besteed aan het terugdringen van verzuim. We vinden het belangrijk om tijdig te anticiperen op omstandigheden die impact hebben op werkplezier en/of de gezondheid van medewerkers. Om die reden is extra ondersteuning geboden aan leidinggevenden om het juiste gesprek te voeren met medewerkers. In deze gesprekken is er aandacht voor de persoonlijke omstandigheden van de medewerker en wordt er vooral gekeken wat wel mogelijk is. Hierover worden in gezamenlijkheid duidelijke afspraken gemaakt. Verzuim is niet altijd de oplossing en daarom is het goed om met elkaar verschillende mogelijkheden te bespreken. Ook is de samenwerking tussen leidinggevenden en de afdeling re-integratie en verzuim versterkt waardoor er nu nauwe afstemming  plaatsvindt.  

Preventie

 

Inzetten op preventie

Training ergonomisch werken in de zorg
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is er in 2022 veel aandacht geweest voor preventieve maatregelen om te voorkomen dat medewerkers in het verzuim komen. Zo zijn we gestart met het geven van trainingen rondom ergonomisch werken in de zorg. Zonder dat zorgmedewerkers er bewust van zijn gebruiken zij onbedoeld veel kracht bij de zorgverlening. Ze gebruiken hun lichaam als hulpmiddel. Uiteindelijk kan dit leiden tot fysieke overbelasting, één van de hoofdoorzaken van verzuim bij het werken in de zorg. Ook bij Livio. In deze trainingen leren medewerkers om op een verantwoorde manier hun werk te verrichten. Dit komt niet alleen ten goede van de eigen gezondheid, maar levert ook nog een bijdrage in de omgang met cliënten.

Budgetcoach
Daarnaast hebben we in 2022 veel aandacht gehad voor de toenemende kosten en eventuele financiële zorgen bij medewerkers. Binnen Livio is er daarom een budgetcoach beschikbaar gesteld. Medewerkers konden, indien gewenst, hun persoonlijke financiële situatie bespreken of een training volgen. Vanwege de taboe op het thema zijn ook leidinggevenden getraind om signalen eerder te zien en hierover nog beter met medewerkers in gesprek te gaan.

Trainingen agressie
Helaas hebben we ook binnen Livio in toenemende mate te maken met ongewenst gedrag wat zich uit in verbale en soms ook fysieke agressie.  De trainingen worden telkens weer aangepast aan de leervragen waardoor we in staat zijn om trainingen te bieden die direct in te zetten in de dagelijkse praktijk.

Interne en externe vertrouwenspersoon

 
Interne en externe vertrouwenspersoon
Wanneer medewerkers op hun werk geconfronteerd worden met vormen van ongewenst gedrag, zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie, dan is het prettig om met je problemen terecht te kunnen bij een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf. In 2022 heeft Livio ervoor gekozen om de rol van vertrouwenspersoon beter te verankeren binnen de organisatie en een professionaliseringsslag door te voeren. Naast de interne vertrouwenspersoon is ook een externe vertrouwenspersoon aangesteld.  

Livio rookvrij

 
Livio rookvrij
In het nieuwe rookbeleid staat dat Livio vanaf 1 juli 2022 een rookvrije organisatie is. Dit houdt in dat vanaf die datum er niet meer gerookt mag worden binnen de locaties van Livio én buiten op de terreinen. Dit geldt niet alleen voor medewerkers, maar ook voor alle andere mensen die onze locaties bezoeken zoals vrijwilligers, familie/bezoek, mantelzorgers en leveranciers.  

Evenementen

 

Samen hardlopen
Livio hecht veel waarde aan gezondheid en vitaliteit. Niet alleen voor de bewoners en cliënten, maar ook bij de medewerkers. In 2022 hebben Livio vertegenwoordigers deelgenomen aan drie lopen in het werkgebied; De Haaksbergse Engelse Mijlenloop in Haaksbergen, de Eiberrun in Eibergen en de Singelloop in Enschede. Aan deze lopen namen zo’n 25 tot 30 Livio lopers deel, daarnaast waren er diverse uitingen bij de start, waterpunten en was er een doorzetters prijs voor de oudste deelnemende man en vrouw.

Haaksbergse Engelse Mijlenloop 2022

Singelloop Enschede 2022

Livio Fietsvierdaagse Enschede
Ook in 2022 is door Livio Fietsvierdaagse Enschede georganiseerd. Medewerkers van Livio kunnen gratis deelnemen aan dit evenement. Een aantal hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt. Dagelijks vertrokken er zo’n 650 deelnemers vanaf de Oude Markt in Enschede om tochten te maken van 30 – 50 en 70 kilometer. Deze vierdaagse kreeg veel bijval vanuit de media, zowel vanuit de schrijvende pers, regionale radio en plaatselijke tv.

Mijn Plan voor Medewerkers

Samen met Mijn Plan voor de cliënt vormt Mijn Plan voor Medewerkers (MPM) het hart van de strategie(bloem) van Livio. De afgelopen jaren zijn positieve ervaringen opgedaan met het werken aan Mijn Plan voor cliënten.
Na een zorgvuldige voorbereiding is Mijn Plan Medewerker in september 2022 binnen Livio geïmplementeerd. Een unieke tool die helpt om het werkplezier van medewerkers te vergroten en daarmee te boeien en binden aan Livio.

Een belangrijk onderdeel van Mijn Plan Medewerker is ‘Het Goede Gesprek’ waarin onder meer aandacht is voor:

Mijn WelbevindenBasis: Waar sta ik nu?

 

Mijn Welbevinden: Waar sta ik nu?

 

Met Mijn Welbevinden voert de medewerker een nulmeting uit op een Likert schaal (1 t/m 5). Door middel van een vragenlijst komt er een score uit op de volgende onderdelen:

  • Vitaliteit: fysieke gezondheid, mentale gezondheid en werkdruk;
  • (Persoonlijke) groei: vakinhoudelijke groei, persoonlijke ontwikkeling/competenties en talenten;
  • Zingeving: betrokkenheid bij de organisatie, voldoening in het werk en bijdrage leveren;
  • Relaties (samenwerking): sociale steun, relatie met collega’s, relatie met leidinggevende;
  • Werkomstandigheden: vrijheid in je werk, waardering en werkomgeving.

De uitkomsten maken inzichtelijk waar de medewerker behoefte aan heeft en geeft input om eventuele vervolgstappen te zetten.

 

Mijn Ontwikkeling: Waar ga ik naartoe?

 

Mijn Ontwikkeling: Waar ga ik naartoe?

 

Bij Mijn Ontwikkeling wordt inzichtelijk gemaakt welke vormen van ondersteuning er beschikbaar zijn per onderdeel, zoals online trainingen, coaching, intervisie, etc.

Wanneer de medewerker bijvoorbeeld laag scoort op vitaliteit geeft Mijn Ontwikkeling voorstellen wat de medewerker hieraan kan doen.

De medewerker kan vervolgens doelen en ambities concreet maken en vervolgstappen uitzetten in een actieplan. Het actieplan is een lijst met acties die de medewerker voor zichzelf noteert en wil gaan ondernemen om zijn/haar doelen te behalen die in Mijn Ontwikkeling zijn omschreven. Tot slot gaat de medewerker hierover het goede gesprek aan met de leidinggevende.

 
 
Zelf&Zorg

Om toekomstige collega’s enthousiast te maken over het werken bij Livio is het belangrijk om te laten zien en te vertellen waarom het zo mooi is om bij Livio te werken. Om Livio als werkgever een herkenbaar en aansprekend gezicht te geven is er een passend werkgeversmerk ontwikkeld. Om dit goed vorm te kunnen geven is er input opgehaald bij medewerkers. Wie is Livio als werkgever, wat maakt Livio anders dan andere werkgevers en waarom werk je graag voor Livio? Veel informatie is verzameld en geanalyseerd. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een vernieuwd werkgeversmerk: Zelf&Zorg.

Zelf&Zorg staat voor “Zoveel mogelijk zelf, maar nooit alleen. Altijd in een team”.

Dit houdt in dat je bij Livio zoveel mogelijk zelfstandig werkt, maar altijd kunt rekenen op jouw team en de organisatie voor ondersteuning. In 2021 is het nieuwe werkgeversmerk binnen Livio geïntroduceerd en in 2022 is er nog voortgang gegeven aan de implementatie. Zo zijn er functievideo’s gemaakt om het werken bij Livio nog beter in beeld te brengen. 

Bekijk hier de video over Ilona, Verzorgende 3IG in een kleinschalige woonvoorziening in Neede.
Bekijk hier de video over Janette, verzorgende 3IG in de thuiszorg in Haaksbergen. 
Bekijk hier de video over Lutrecia, verpleegkundige op een woonzorgcentrum in Enschede. 

Thema’s binnen Zelf&Zorg
Het overkoepelende thema Zelf&Zorg kent zes aandachtsgebieden die we binnen Livio belangrijk vinden: 

  1. Sneakers&Samen staat voor samenwerking. Want samen loopt het gewoon lekkerder!
  2. Koffie&Keuze staat voor persoonlijke aandacht. Want een kop koffie betekent zowel voor cliënt als collega’s tijd, aandacht en begrip.
  3. Taart&Team staat voor werksfeer. Een prettige sfeer op het werk, en collegialiteit tussen álle medewerkers, draagt bij aan het werkplezier.
  4. Lef&Leren staat voor uitdaging. Werken in de zorg vraagt een dosis lef, want dagelijks zijn tientallen mensen voor hun meest persoonlijke handelingen en wensen afhankelijk van de deskundigheid en keuzes van de zorgmedeweker. De Livio Academie ondersteunt medewerkers om (nieuwe) uitdagingen aan te grijpen.
  5. Taak&Tachtig staat voor afwisseling. Want iedere dag hebben medewerkers veel verschillende taken te doen, en samen met het team weer 80 ideeën om het nog beter te doen.
  6. Fiets&Visie staat voor nabijheid. We vinden het belangrijk dat medewerkers niet alleen dichtbij de cliënt staan, maar ook bij het team, de leidinggevende en de organisatie.

Voor meer informatie over werken bij Livio, en de thema’s, klik hier. 

Medezeggenschap medewerkers (OR)

Verkiezingen
Voor de geplande ondernemingsraad verkiezingen in april 2022 hadden zich 17 kandidaten gemeld. Omdat het aantal kandidaten evenveel was als aantal zetels, waren verkiezingen uiteindelijk niet meer nodig.

Nieuw zittingstermijn
De ondernemingsraad startte daarom in april 2022 zijn nieuwe zittingstermijn (t/m april 2026) met 17 leden. In de periode van augustus tot december 2022 hebben uiteindelijk nog 5 leden het OR-lidmaatschap om diverse redenen beëindigd.

Tijdens een cursus eind november heeft de OR een Dagelijks Bestuur (DB) gekozen en is ook de personele samenstelling van de OR-commissies besproken en waar nodig herverdeeld. Om de OR weer voltallig te krijgen zijn er in december tussentijdse OR-verkiezingen uitgeschreven. Als voldoende kandidaten zich melden zal in de periode van 7 tot en met 14 maart 2023 digitale verkiezing gehouden worden

Vaste commissies
De ondernemingsraad (OR) van Livio kent vier vaste commissies die de onderwerpen, die bij hun aandachtsgebied horen, voorbereiden.

 

Commissie Financiële Zaken
Deze commissie beoordeelt en bespreekt de financiële cijfers van de organisatie, waarbij de begroting, de maandcijfers en de jaarrekening de belangrijkste stukken zijn. Zij bespreekt de financiële resultaten met de manager Finance Control & Risk (FC&R).

Commissie Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu (VGWM)

Tot de taken van deze commissie behoren het bespreken van zaken met betrekking tot arbeidsomstandigheden, het verkrijgen van informatie op dit gebied en het bevorderen van de naleving van de voorschriften ten aanzien van Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu.

Commissie Communicatie & Public Relations (PR)

Deze commissie zet zich in voor een meer bekendheid van de ondernemingsraad. Een van de doelen is om het wederzijdse begrip tussen de OR en zijn achterban te optimaliseren. De commissie brengt daarom een eigen nieuwsbrief uit om informatie te geven over de rol van de OR binnen de organisatie. Daarnaast wordt ook informatie gedeeld op de OR-site en een jaarbijeenkomst georganiseerd waarbij met de achterban wordt gecommuniceerd.

Commissie Organisatie en Ontwikkelingen
Deze commissie houdt zich bezig met alle nieuwe ontwikkelingen binnen Livio. Zij volgt de landelijke ontwikkelingen en brengt hier een prioritering in onderwerpen aan. Hiervoor maakt zij gebruik van het opgebouwde netwerk van medewerkers binnen Livio. Vanuit de OR-gedachte kan zij hierover advies geven en initiatieven ontplooien.

Vergaderingen
De ondernemingsraadsleden komen één keer per week bijeen in een OR-vergadering, een overlegvergadering of in OR-commissies.
In 2022 hebben er zes overlegvergaderingen plaatsgevonden met de raad van bestuur (RvB). Zoals gebruikelijk heeft twee keer een delegatie van de raad van toezicht een overlegvergadering bijgewoond. In aanwezigheid van de Raad van Toezicht (RvT) werd de algemene gang van zaken in de organisatie besproken.

Link naar advies en instemming

 

Advies en instemming

De belangrijkste onderwerpen waarover de ondernemingsraad in 2022 advies heeft uitgebracht, dan wel instemming heeft verleend, zijn in het onderstaande overzicht opgenomen.

De OR kon zich vinden in de toegezonden conceptversie van de profielschets en heeft positief advies uitgebracht.

OR adviezen en instemmingen;  

Functiehuis Cluster Zorg; de OR heeft ter advies het visiedocument m.b.t. de zorgfuncties binnen Livio ontvangen. 

 

De OR heeft geadviseerd om verpleegkundige A en B met Bijlage laten vervallen, omdat de bijlage geen meerwaarde heeft. De OR is van mening dat het wegzetten in de functieomschrijving van groot belang is. Ook is geadviseerd om de naam van EVV te veranderen in contactverzorgende omwille van de kwaliteitseisen verzekeraars, de grenslijn coördinatie niveau 4 en de complexiteit van zorg per niveau. Volg en verzamel centraal nadrukkelijk de ontwikkelingen van functies in zorglandschap en trek daar periodiek conclusies uit en zet eventueel acties uit. Indien nodig start het aanpassingsproces voor herziening van het functiehuis op onderdelen.
Verhuizing Ondersteunende diensten; het besluit van Livio is om alle ondersteunende en stafdiensten naar locatie ‘Zuiderval’ te verhuizen. De OR heeft een positief advies hierover uitgebracht. Dit op grond van de accordering van de RvT en de toezegging van de RvB in de overlegvergadering van 22 maart dat de concerncontroller en de manager FC&R positief geadviseerd hebben  
Rookbeleid, Livio is een zorgorganisatie die, conform het landelijke beleid, een gezonde omgeving wil (en moet) creëren voor alle cliënten, medewerkers, vrijwilligers en bezoekers. Onderdeel daarvan is een rookvrije werkplek en leefomgeving, waarvoor een Livio beleid is opgesteld. De OR heeft ingestemd en heeft het belang van een goede en transparante communicatie richting de werknemers en cliënten benadrukt. Het ontwikkelen van een aanspreekcultuur en het ontmoedigen van roken onder medewerkers en cliënten kan als uitdagend en wellicht zelfs belastend worden ervaren. De OR heeft de organisatie verzocht dit te monitoren en waar nodig medewerkers ook te ondersteunen, bijvoorbeeld door stoppen met roken te stimuleren
Opleidingsjaarplan Livio 2022, dit opleidingsjaarplan geeft de thema’s weer waar de Livio Academie in 2022 de focus op heeft gelegd met betrekking tot leren, ontwikkelen en het faciliteren daarvan. Deze thema’s zijn een uitwerking van het Livio jaarplan 2022, waaraan ontwikkelingen binnen de verschillende RVE’s en diensten/afdelingen zijn toegevoegd. De OR-werkgroep heeft het opleidingsjaar plan met de manager Livio Academie besproken. De vragen van de OR zijn in dit overleg naar tevredenheid beantwoord. De OR heeft, na beantwoording van zijn vragen, ingestemd met het opleidingsjaarplan 2022
Kwaliteitsplan Livio 2022, in dit verslag staat beschreven hoe Livio invulling heeft gegeven aan de thema’s van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. In de verpleeghuizen wordt zorg geleverd aan cliënten met een psychogeriatrische of somatische hulpvraag. Nadat de schriftelijke vragen van de OR door de Adviseur Zorg &Verblijf naar tevredenheid beantwoord waren, heeft de OR ingestemd met het voorgelegde Kwaliteitsplan. De OR zal, conform de afspraak, de verbeterplannen per locatie jaarlijks bespreken met de adviseur Zorg & Verblijf
Vragenlijst Medewerkers Tevredenheidsonderzoek (MTO), op basis van de input van de MT-leden is er extra aandacht voor de onderwerpen:
-communicatie/informatievoorziening
-(sociale) veiligheid
-ontwikkelingen binnen LivioOm Zelf & Zorg ook in het MTO terug te laten komen heeft Livio de vragen geclusterd op basis van de thema’s uit Zelf & Zorg.
De OR heeft in zijn advies aangegeven het belangrijk te vinden dat waardering, wat uit diverse elementen bestaat, getoetst wordt. De OR heeft gevraagd om dit te waarborgen in het MTO. Ook heeft de OR het belang van het jaarlijks afnemen van het MTO benadrukt.
Evaluatieresultaat Mijn Plan Medewerker (MPM), De eerste pilot liet zien dat de tool aanpassingen vereiste, waaronder het aanbieden van een digitaal instrument. Deze aanpassingen zijn na de zomer 2021 doorgevoerd, waarna begin 2022 een tweede pilot volgde met de aangepaste, nu digitale versie van MPM. Nadat het evaluatieresultaat in de overlegvergadering van 5 juli is besproken heeft de OR in hoofdlijnen ingestemd met het evaluatieresultaat. De OR heeft in zijn instemming enkele adviezen opgenomen, o.a. de vastlegging van gemaakte afspraken tussen medewerkers en leidinggevenden/Coach Coördinatoren in het personeelsdossier.
Vastgoed scenario; alle plannen zijn vertaald naar een meerjarenexploitatie voor Livio als organisatie, die toont dat bovenstaande vastgoedontwikkelingen zorgen voor een aanzienlijke financieringsvraag. De OR is van mening dat er een goed doordacht strategisch vastgoedbeleid is opgesteld, waarin verschillende risico’s en kansen gedetailleerd beschreven staan. De OR is daarom ook positief over het scenario vastgoedstrategie en geeft positief advies op de verschillende onderdelen van het scenario.
Nedap ONS; het voorgenomen besluit tot de keuze voor Nedap ONS als ECD-zorgdossier is zorgvuldig voorbereid met alle geledingen uit de organisatie. Er is binnen de organisatie een breed draagvlak om over te gaan op Nedap ONS. De OR heeft in zijn advies verzocht om ervoor te zorgen dat medewerkers ruim de tijd krijgen om het werken met dit nieuwe systeem zich eigen te kunnen maken.
Reglement Interne Bezwaren commissie (IBC); de OR heeft de geactualiseerde versie van het IBC-reglement ontvangen. Deze is een update van de vorige versie (uit 2009) en is opgesteld volgens, in overeenstemming met de huidige CAO en de FWG-voorschriften. In de overlegvergadering van 22 november 2022 is het reglement met de RvB besproken en heeft de OR ingestemd met het reglement Interne Bezwaren commissie (IBC).
Adviesaanvraag positionering vertrouwenspersoon De OR heeft geadviseerd om aandacht te besteden aan de zichtbaarheid van de vertrouwenspersoon binnen Livio.
Adviesaanvraag; Plan Van Aanpak Professioneel organiseren; het doel van dit Plan van Aanpak is dat de goede punten versterkt worden en dat er een doorontwikkeling wordt gemaakt binnen de bestaande kaders van professioneel organiseren. OR heeft in zijn reactie aangegeven in de gehele periode, ondanks de verzoeken van de OR hiertoe, niet betrokken te zijn geweest bij de evaluatie van het professioneel organiseren. Als de OR vanaf het begin was meegenomen in het proces, zoals gevraagd, had dat het adviestraject kunnen versnellen. Naar aanleiding van de vele vragen van de OR in januari 2022 heeft de RvB het toenmalige Plan van Aanpak ingetrokken Professioneel Organiseren ingetrokken.
Concept Profielschets RvB Livio, de OR heeft namens de Raad van Toezicht, ter advies, de conceptversie van de profielschets voor een nieuwe bestuurder van Livio ontvangen. Deze is op basis van alle gevoerde gesprekken met de Raad van Toezicht, het lid Raad van Bestuur, het MT en alle adviesgremia tot stand gekomen. Het dagelijks bestuur van de OR heeft overleg gehad met de contactpersoon van het wervingsbureau, die Livio in deze procedure heeft begeleid. In dit overleg zijn aandachtpunten van de OR kenbaar gemaakt. Deze zijn meegenomen in de conceptprofielschets. De belangrijkste aandachtspunten waren; voortzetten en borging van de ingeslagen koers van de organisatie; open en verbindende communicatie zowel intern als extern en gelijkwaardige gesprekpartner voor de ondernemingsraad.
Conceptprofiel lid Raad van Toezicht (RvT) De OR kon zich vinden in de toegezonden conceptversie van de profielschets en heeft positief advies uitgebracht.

DM-traject Coach/Coördinator, doel van dit traject is om leidinggevenden optimaal te faciliteren in kennis en vaardigheden, zodat de medewerkers binnen (professioneel georganiseerde) teams volledig hun potentieel benutten binnen een complexe organisatie als Livio.

Op voorstel van de OR is het MD-traject in de heidag van 21 juni 2022 met de RvB besproken. De OR heeft in zijn instemming aangegeven dat de OR de noodzaak en het nut van het MD traject ziet en heeft benadrukt dat de basisvaardigheden van de leidinggevende zorg in lijn moet zijn met het leidinggeven aan professioneel georganiseerde teams.

 

Sociaal plan
De ondernemingsraad als toehoorder deelgenomen aan het overleg van de RvB met vakbonden over een nieuw Sociaal Plan voor Livio.

Roosteren
De ondernemingsraad heeft digitale achterbanraadpleging gehouden over het onderwerp roosteren. Hierop zijn enorm veel reacties binnengekomen, wat aangaf hoe het leefde onder de medewerkers. De OR gaat deze informatie gebruiken om het komende roosterbeleid te toetsen.

Professioneel organiseren

Livio heeft in 2022 een grootschalige en zorgvuldige evaluatie van professioneel organiseren afgerond, waardoor een denkrichting naar de toekomst kon worden ontwikkeld. Geconstateerd is dat de uitgangspunten van professioneel organiseren een goede basis vormen voor de organisatie en uitvoering van zorgverlening en samenwerking binnen de teams. Op enkele aspecten vindt herdefiniëring plaats: 

  • Introductie Leidinggevende Zorg 

De naam Coach & Coördinator suggereert dat iemand coacht en niet ook een leidinggevende is. Dit leidt tot onpraktische situaties. Daarom noemen we de Coach&Coördinatoren vanaf 1 januari 2023, Leidinggevende Zorg. Inhoudelijk zal de functie niet veel veranderen. Het belangrijkst is dat ze gezien worden als leidinggevende en ook de bevoegdheid hebben om te sturen, knopen door te hakken en richting te geven. 

  • Teamtaken anders vormgeven 

Teamtaken die raken aan de zorg worden, met de komst van het nieuwe functiehuis, zoveel mogelijk gekoppeld aan de functies. Aparte teamrollen komen te vervallen, maar de inhoud van de teamrollen, de teamtaken, worden geïntegreerd in de functies. Hiermee is duidelijk welke functies waarvoor verantwoordelijk zijn. 

  • Professionele ruimte binnen teams 

Per team wordt gekeken naar de professionele ruimte die er bij collega’s is om extra teamtaken op te pakken. Denk hierbij aan taken die vielen onder de teamrol “medewerker” en “bedrijfsvoering”. Ieder team gaat hierover met zijn/haar leidinggevende in gesprek. 

  • Roostering 

Het roosteren is een onderwerp waar we nog apart bij stil willen staan. In 2023 gaan we onderzoeken hoe we dit het beste kunnen vormgeven.

Een gastvrije organisatie

Onder het motto “mensen vergeten wat je hebt gezegd, ze vergeten wat je hebt gedaan, maar ze vergeten nooit het gevoel wat je ze hebt gegeven”, is in 2021 gestart met het project gastvrijheid. Onze ambitie is dat gastvrijheid continu voelbaar en zichtbaar is door het gedrag van medewerkers van Livio, de dienstverlening en een sfeervolle omgeving. Een gastvrije visie, die overal binnen Livio zichtbaar wordt uitgedragen, draagt bij aan het leefplezier van bewoners en is een aanvulling op de kernwaarden toewijding, professionaliteit en verantwoordelijkheid. 

Eerste bijeenkomsten voor medewerkers
Het Facilitair Bedrijf neemt het voortouw en werkt samen met verschillende disciplines binnen de organisatie om de gastvrijheidsbeleving nog beter onder de aandacht te brengen.
Na een moeilijke start in 2021 vanwege het coronavirus hebben in 2022 de eerste bijeenkomsten voor medewerkers plaatsgevonden. Medewerkers zijn meegenomen in het belang van gastvrijheid, hoe dit wordt ervaren door de cliënten en de belangrijke rol die zij hierin spelen. De ervaren kwaliteit van dienstverlening wordt namelijk voor een groot deel bepaald door medewerkers met een gastvrije, flexibele en professionele houden die expertise tonen in hun vakgebied. Gezamenlijk willen we deze gastvrije visie nog beter uitdragen op onze locaties.