Om dit te realiseren zet Livio in op de ontwikkeling en uitvoering van diverse onderdelen van het strategisch HR-beleid. Hieronder leest u welke onderdelen dit betreft.
Livio Academie
Opleiden is het nieuwe werven
Livio vindt het opleiden van medewerkers van cruciaal belang en zet zich hier dan ook volledig voor in. We zien in toenemende mate dat opleiden een belangrijk argument is voor (toekomstige) professionals om de overstap te maken naar de zorg. De Livio Academie speelt een grote rol binnen de afdeling HR van Livio.
Vanuit de Livio Academie vindt de organisatie, planning en begeleiding van circa 600 studenten per schooljaar plaats. Dit is vanuit verschillende voltijd- en deeltijdopleidingen vanuit VMBO, MBO, HBO en de Universiteiten.
Naast deze begeleiding onderstaand een aantal leer – en ontwikkeltrajecten waar de academie zich in 2022 specifiek op heeft gericht:
Nieuw functiehuis
Livio wil graag een aansprekende en uitstekende werkgever zijn, met aantrekkelijke en toekomstgerichte functies. Omdat het oude functiehuis van Livio gedateerd en niet overzichtelijk meer was, zijn we gestart met het nieuwe functiehuis.
De basis is een duidelijke functiematrix met duidelijk omschreven functies. De functiematrix is opgedeeld in verschillende clusters en functiefamilies, waardoor de samenhang tussen de verschillende functies in een cluster duidelijker en overzichtelijker is. Ook loopbaanpaden zijn nu meer inzichtelijk. Door het indelen in functiefamilies is er ook meer duidelijkheid in de verwachtingen en verantwoordelijkheden van de verschillende functies onderling. Nieuw in de zorg zijn de functies van Helpende, Helpende Plus, Gespecialiseerd Verzorgende en Wijkverpleegkundige.
In de look en feel van de functiebeschrijvingen hebben we ervoor gekozen om de functiebeschrijvingen een volledig nieuwe vormgeving te geven. Ze sluiten nu aan bij onze visie Zelf&Zorg en hebben een veel meer aansprekende vormgeving. Iets waar we ons mee kunnen onderscheiden in de huidige arbeidsmarkt.
Een warme landing (onboarding)
Om nieuwe medewerkers een warme landing te geven binnen onze organisatie zijn er in 2022 verschillende instrumenten en activiteiten ontwikkeld en geïmplementeerd:
- Er is meer persoonlijk contact met sollicitanten. Daarnaast krijgen nieuwe medewerkers een persoonlijk arbeidsvoorwaardengesprek waarbij zij een leuke Livio goodiebag ontvangen.
- Nieuwe medewerkers ontvangen voor de eerste werkdag een kaart met succeswens.
- Nieuwe medewerkers worden ingewerkt middels een buddysysteem.
- De eerste werkdag start niet direct met meelopen met een route, maar start tijdens de koffiepauze van het team zodat er een warme eerste kennismaking kan plaatsvinden.
- Er wordt rekening gehouden met 20 uur inwerktijd per nieuwe medewerker wat ook als zodanig geschreven mag worden.
- Nieuwe medewerkers hebben een landingsgesprek met P&O om te horen hoe hij/zij is geland.
- Er is een leerlijn in Pynter met activiteiten voor de eerste dag, eerste week en eerste maand;
- Er zijn instructievideo’s gemaakt over de systemen waarmee binnen Livio wordt gewerkt.
- Nieuwe medewerkers krijgen een checklist met activiteiten die zij kunnen afvinken.
- Er worden welkomstbijeenkomsten georganiseerd voor nieuwe medewerkers waarin zij nader kennismaken met Livio.
ICT en facilitair zijn nog bezig met het optimaliseren van het proces rondom het verstrekken van middelen en het toekennen van autorisaties. Denk hierbij aan uitgifte van laptop, telefoon, kleding en tag.
In 2023 worden bovenstaande activiteiten geëvalueerd en aangevuld of aangepast worden indien nodig.
Vitaal Livio
Een gezonde en veilige werkomgeving
Livio vindt het belangrijk dat medewerkers gezond en met plezier hun werk kunnen doen. Daarom is er veel aandacht voor een gezonde, veilige werkomgeving met aandacht voor de persoonlijke situatie van iedereen.
Mijn Plan voor Medewerkers
Samen met Mijn Plan voor de cliënt vormt Mijn Plan voor Medewerkers (MPM) het hart van de strategie(bloem) van Livio. De afgelopen jaren zijn positieve ervaringen opgedaan met het werken aan Mijn Plan voor cliënten.
Na een zorgvuldige voorbereiding is Mijn Plan Medewerker in september 2022 binnen Livio geïmplementeerd. Een unieke tool die helpt om het werkplezier van medewerkers te vergroten en daarmee te boeien en binden aan Livio.
Een belangrijk onderdeel van Mijn Plan Medewerker is ‘Het Goede Gesprek’ waarin onder meer aandacht is voor:
Mijn WelbevindenBasis: Waar sta ik nu?
Mijn Ontwikkeling: Waar ga ik naartoe?

Zelf&Zorg
Om toekomstige collega’s enthousiast te maken over het werken bij Livio is het belangrijk om te laten zien en te vertellen waarom het zo mooi is om bij Livio te werken. Om Livio als werkgever een herkenbaar en aansprekend gezicht te geven is er een passend werkgeversmerk ontwikkeld. Om dit goed vorm te kunnen geven is er input opgehaald bij medewerkers. Wie is Livio als werkgever, wat maakt Livio anders dan andere werkgevers en waarom werk je graag voor Livio? Veel informatie is verzameld en geanalyseerd. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een vernieuwd werkgeversmerk: Zelf&Zorg.
Zelf&Zorg staat voor “Zoveel mogelijk zelf, maar nooit alleen. Altijd in een team”.
Dit houdt in dat je bij Livio zoveel mogelijk zelfstandig werkt, maar altijd kunt rekenen op jouw team en de organisatie voor ondersteuning. In 2021 is het nieuwe werkgeversmerk binnen Livio geïntroduceerd en in 2022 is er nog voortgang gegeven aan de implementatie. Zo zijn er functievideo’s gemaakt om het werken bij Livio nog beter in beeld te brengen.
Bekijk hier de video over Ilona, Verzorgende 3IG in een kleinschalige woonvoorziening in Neede.
Bekijk hier de video over Janette, verzorgende 3IG in de thuiszorg in Haaksbergen.
Bekijk hier de video over Lutrecia, verpleegkundige op een woonzorgcentrum in Enschede.
Thema’s binnen Zelf&Zorg
Het overkoepelende thema Zelf&Zorg kent zes aandachtsgebieden die we binnen Livio belangrijk vinden:
- Sneakers&Samen staat voor samenwerking. Want samen loopt het gewoon lekkerder!
- Koffie&Keuze staat voor persoonlijke aandacht. Want een kop koffie betekent zowel voor cliënt als collega’s tijd, aandacht en begrip.
- Taart&Team staat voor werksfeer. Een prettige sfeer op het werk, en collegialiteit tussen álle medewerkers, draagt bij aan het werkplezier.
- Lef&Leren staat voor uitdaging. Werken in de zorg vraagt een dosis lef, want dagelijks zijn tientallen mensen voor hun meest persoonlijke handelingen en wensen afhankelijk van de deskundigheid en keuzes van de zorgmedeweker. De Livio Academie ondersteunt medewerkers om (nieuwe) uitdagingen aan te grijpen.
- Taak&Tachtig staat voor afwisseling. Want iedere dag hebben medewerkers veel verschillende taken te doen, en samen met het team weer 80 ideeën om het nog beter te doen.
- Fiets&Visie staat voor nabijheid. We vinden het belangrijk dat medewerkers niet alleen dichtbij de cliënt staan, maar ook bij het team, de leidinggevende en de organisatie.
Voor meer informatie over werken bij Livio, en de thema’s, klik hier.
Medezeggenschap medewerkers (OR)
Verkiezingen
Voor de geplande ondernemingsraad verkiezingen in april 2022 hadden zich 17 kandidaten gemeld. Omdat het aantal kandidaten evenveel was als aantal zetels, waren verkiezingen uiteindelijk niet meer nodig.
Nieuw zittingstermijn
De ondernemingsraad startte daarom in april 2022 zijn nieuwe zittingstermijn (t/m april 2026) met 17 leden. In de periode van augustus tot december 2022 hebben uiteindelijk nog 5 leden het OR-lidmaatschap om diverse redenen beëindigd.
Tijdens een cursus eind november heeft de OR een Dagelijks Bestuur (DB) gekozen en is ook de personele samenstelling van de OR-commissies besproken en waar nodig herverdeeld. Om de OR weer voltallig te krijgen zijn er in december tussentijdse OR-verkiezingen uitgeschreven. Als voldoende kandidaten zich melden zal in de periode van 7 tot en met 14 maart 2023 digitale verkiezing gehouden worden
Vaste commissies
De ondernemingsraad (OR) van Livio kent vier vaste commissies die de onderwerpen, die bij hun aandachtsgebied horen, voorbereiden.
Vergaderingen
De ondernemingsraadsleden komen één keer per week bijeen in een OR-vergadering, een overlegvergadering of in OR-commissies.
In 2022 hebben er zes overlegvergaderingen plaatsgevonden met de raad van bestuur (RvB). Zoals gebruikelijk heeft twee keer een delegatie van de raad van toezicht een overlegvergadering bijgewoond. In aanwezigheid van de Raad van Toezicht (RvT) werd de algemene gang van zaken in de organisatie besproken.
Professioneel organiseren
Livio heeft in 2022 een grootschalige en zorgvuldige evaluatie van professioneel organiseren afgerond, waardoor een denkrichting naar de toekomst kon worden ontwikkeld. Geconstateerd is dat de uitgangspunten van professioneel organiseren een goede basis vormen voor de organisatie en uitvoering van zorgverlening en samenwerking binnen de teams. Op enkele aspecten vindt herdefiniëring plaats:
- Introductie Leidinggevende Zorg
De naam Coach & Coördinator suggereert dat iemand coacht en niet ook een leidinggevende is. Dit leidt tot onpraktische situaties. Daarom noemen we de Coach&Coördinatoren vanaf 1 januari 2023, Leidinggevende Zorg. Inhoudelijk zal de functie niet veel veranderen. Het belangrijkst is dat ze gezien worden als leidinggevende en ook de bevoegdheid hebben om te sturen, knopen door te hakken en richting te geven.
- Teamtaken anders vormgeven
Teamtaken die raken aan de zorg worden, met de komst van het nieuwe functiehuis, zoveel mogelijk gekoppeld aan de functies. Aparte teamrollen komen te vervallen, maar de inhoud van de teamrollen, de teamtaken, worden geïntegreerd in de functies. Hiermee is duidelijk welke functies waarvoor verantwoordelijk zijn.
- Professionele ruimte binnen teams
Per team wordt gekeken naar de professionele ruimte die er bij collega’s is om extra teamtaken op te pakken. Denk hierbij aan taken die vielen onder de teamrol “medewerker” en “bedrijfsvoering”. Ieder team gaat hierover met zijn/haar leidinggevende in gesprek.
- Roostering
Het roosteren is een onderwerp waar we nog apart bij stil willen staan. In 2023 gaan we onderzoeken hoe we dit het beste kunnen vormgeven.
Een gastvrije organisatie
Onder het motto “mensen vergeten wat je hebt gezegd, ze vergeten wat je hebt gedaan, maar ze vergeten nooit het gevoel wat je ze hebt gegeven”, is in 2021 gestart met het project gastvrijheid. Onze ambitie is dat gastvrijheid continu voelbaar en zichtbaar is door het gedrag van medewerkers van Livio, de dienstverlening en een sfeervolle omgeving. Een gastvrije visie, die overal binnen Livio zichtbaar wordt uitgedragen, draagt bij aan het leefplezier van bewoners en is een aanvulling op de kernwaarden toewijding, professionaliteit en verantwoordelijkheid.
Eerste bijeenkomsten voor medewerkers
Het Facilitair Bedrijf neemt het voortouw en werkt samen met verschillende disciplines binnen de organisatie om de gastvrijheidsbeleving nog beter onder de aandacht te brengen. Na een moeilijke start in 2021 vanwege het coronavirus hebben in 2022 de eerste bijeenkomsten voor medewerkers plaatsgevonden. Medewerkers zijn meegenomen in het belang van gastvrijheid, hoe dit wordt ervaren door de cliënten en de belangrijke rol die zij hierin spelen. De ervaren kwaliteit van dienstverlening wordt namelijk voor een groot deel bepaald door medewerkers met een gastvrije, flexibele en professionele houden die expertise tonen in hun vakgebied. Gezamenlijk willen we deze gastvrije visie nog beter uitdragen op onze locaties.